Угорщина надала притулок македонському прем'єру-втікачу

Вівторок, 20 листопада 2018, 15:45

Колишній прем'єр-міністр Македонії Нікола Груєвські отримав притулок в Угорщині.

Про це повідомила контрольована угорським урядом газета Magyar Idők, пише Reuters.

Не вказавши джерела, видання заявило, що угорське управління з питань імміграції та надання притулку встановило, що юридичні умови для задоволення прохання про надання притулку були дотримані.

Пізніше Груєвскі в своєму Facebook підтвердив, що отримав притулок.

Груєвські засудили до двох років тюрми через незаконну купівлю броньованого Mercedes за більш ніж 650 тисяч євро у 2012 році, коли він був прем'єр-міністром. Після цього він втік з Македонії і попросив політичного притулку у близького політичного союзника - угорського прем'єра Віктора Орбана.

Скоп'є почало вимагати повернути Груєвські на батьківшину, проте у Орбана заявили, що там Груєвські загрожує "лівий уряд під впливом американо-угорського фінансиста Джорджа Сороса". 

Орбан раніше розповідав, що Сорос несе значну особисту відповідальність за "дестабілізацію" Македонії та "працює над дестабілізацією консервативних, національних та християнських урядів" у регіоні.

Його коментарі поєднувалися із заявами російського уряду, який активно підтримував партію Груєвського ВМРО-ДПМНЕ, і звинувачував зовнішні сили у втручання в македонську політику.

Як відомо, опозиційна македонська партія ВМРО-ДПМНЕ виступає проти угоди з Грецією про перейменування країни в Північну Македонію.

Зміна назви Македонії завершить довготривалу суперечку із сусідньою Грецією, яка, своєю чергою, припинить блокувати приєднання Македонії до НАТО і Євросоюзу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.