Іспанський міністр: швидше Велика Британія розпадеться, ніж Іспанія

Вівторок, 20 листопада 2018, 16:58

Ймовірність того, що від Іспанії відділиться Каталонія, є нижчою, ніж ризик розпаду Великої Британії через вихід з ЄС.

Про це заявив голова МЗС Іспанії Жозеп Боррель, пише Politico.

Боррель заявив, що колишній прем'єр-міністр Великої Британії Девід Кeмерон "спекулював" з майбутнім його країни. Міністр знову підтвердив наполягання Іспанії на тому, що переговори щодо майбутніх відносин між Гібралтаром та ЄС повинні розглядатися окремо від переговорів про вихід з блоку Британії.

"Я дуже сильно хвилююсь про єдність Сполученого Королівства, а не про єдність Королівства Іспанія. Я думаю, що Сполучене Королівство розколеться перед Королівством Іспанія", - сказав він, посилаючись на рухи як у Шотландії, так і в Північній Ірландії, які ведуть кампанії за вихід з Великої Британії через Brexit.

Щодо Brexit Боррель сказав, що його уряд хоче чітко заявити, що жодна майбутня угода щодо відносин Лондона з ЄС після того, як він залишить цей блок, не буде застосовуватися до Гібралтару без згоди Іспанії.

"Переговори між Британією та ЄС не поширюються на Гібралтар", - сказав він, додавши, що ці переговори повинні бути окремими.

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес раніше заявив, що Мадрид проголосує проти проекту угоди про Brexit, якщо включений в угоду текст про Гібралтар не буде змінено.

Гібралтар, який розташований на південному узбережжі Іспанії та є британською територією з 1713 року, є одним з основних спірних моментів в англо-іспанських відносинах. Іспанія давно заявляє, що має суверенітет над Гібралтаром.

Гібралтар покине ЄС у складі Великої Британії в березні наступного року попри те, що 96% його населення проголосували на референдумі проти Brexit.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.