Лідери ЄС схвалили угоду про вихід Британії з Євросоюзу

Неділя, 25 листопада 2018, 11:49

У неділю на позачерговому саміті в Брюсселі 27 лідерів держав Євросоюзу схвалили угоду про вихід Великої Британії з ЄС.

Про це у своєму Twitter повідомив президент Європейської Ради Дональд Туск.

"27 держав-членів ЄС схвалили угоду про вихід (Британії з ЄС) та політичну декларацію щодо майбутніх відносин між ЄС та Великою Британією", - написав Дональд Туск про схвалення двох ключових документів після менш ніж години дискусій лідерів.

Очікується, що після схвалення пакету документів про Brexit лідери у неділю зустрінуться з прем’єр-міністром Британії Терезою Мей, щоб проінформувати її про своє рішення.

Після рішення лідерів ЄС угоду про Brexit мають схвалити Європарламент, парламенти всіх держав-членів ЄС, а також парламент Британії.

Очікується, що парламент Великої Британії розгляне угоду на початку грудня. Однак гарантій, що документ буде схвалено, немає, адже лейбористи, ліберал-демократи, шотландські націоналісти, північноірландські депутати і навіть чимало консерваторів налаштовані голосувати проти угоди.

Лідери прийняли політичне рішення про схвалення угоди після 18 місяців переговорів між Лондоном та Брюсселем, під час яких сторонам доводилось вирішувати такі суттєві перешкоди, як кордон між Ірландією та Північною Ірландією та проблему Гібралтару.

Тереза Мей перед недільним самітом звернулась до британців із закликом підтримати її угоду. Вона заявляє, що це найкраща домовленість, яку тільки могла отримати Велика Британія.

Велика Британія повинна покинути Євросоюз 29 березня 2019 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.