У Монако затримали наближеного до Путіна російського олігарха

Середа, 7 листопада 2018, 13:51

Поліція Монако 6 листопада після допиту затримала російського мільярдера Дмитрія Риболовлєва.

Про це пише Le Monde з посиланням на джерела.

Риболовлєва підозрюють у корупції і торгівлі впливом, а також у співучасті в цих злочинах. На віллі і в офісі олігарха провели обшуки, в ході яких вилучили документи, мобільні телефони та комп'ютери. 

 
ДМИТРІЙ РИБОЛОВЛЄВ

За французькими законами, людей, викликаних на допит, можуть затримати терміном до 48 годин, після чого їх або відпускають без висунення звинувачень, або ж проти них починається офіційне розслідування.

Допит Риболовлєва пов'язаний з розглядом справи між мільярдером і його арт-дилером Івом Був'є зі Швейцарії, якого бізнесмен називає шахраєм.

У поліції Монако вважають, що Риболовлєв вплинув на суд, щоб домогтися звинувачення щодо Був'є. Суддя в Монако намагається встановити, чи впливав Риболовлєв на посадових осіб у суперечці з Був'є, пише The Guardian.

Слідство вважає, що 2015 року тодішній міністр юстиції Монако Філіп Нарміно і поліцейські допомогли Риболовлєву у затриманні Був'є. Поліції Монако про приїзд швейцарця повідомила адвокат російського бізнесмена Тетяна Бершеда - в її телефоні знайшли повідомлення, якими вона обмінювалася з комісаром поліції Крістофом Аже і його заступником. Незабаром після затримання Був'є відпустили. У вересні 2017 Нарміно пішов у відставку після того, як стало відомо, що Риболовлєв регулярно запрошував його до свого маєтку в Швейцарії.

Розслідування щодо Риболовлєва почалося після того, як адвокат бізнесмена записала розмову з представником Був'є, а потім передала поліції як доказ шахрайства, пише "Коммерсант". Поліція визнала запис незаконним і завела справу про втручання в приватне життя. У цій справі, за даними ЗМІ, Риболовлєв і його адвокат тепер є обвинуваченими.

Другу справу про корупцію порушили після вивчення листування в телефоні адвоката. Слідчий отримав телефон безпосередньо від Бершеди, зазначає Bloomberg. Захист російського мільярдера подав скаргу до касаційного суду Монако.

Дмитро Риболовлєв - російський підприємець, колишній фактичний власник "Уралкалію" в 1990-2000-х роках, з 2010 року - контролюючий акціонер Банку Кіпру, з 2011 року - основний власник французького футбольного клубу "Монако". 

Мінфін США включив Риболовлєва до так званого "кремлівського списку" - наближеного до президента РФ оточення, проти якого уряд США може запровадити санкції. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.