ЄС до кінця року створить новий механізм, щоб обійти санкції США проти Ірану

Вівторок, 11 грудня 2018, 10:17

Спеціальна схема, що допомагає компаніям вести справи з Іраном та обійти санкції США, буде завершена до кінця року.

Про це повідомила високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні після засідання Ради ЄС із закордонних справ.

"Міністри з Франції, Німеччини і Великої Британії ознайомили нас зі станом створення спеціального механізму. Ми підтримуємо роботу, яку вони проводять разом з міністрами фінансів їхніх країн. Я очікую, що цей інструмент буде створений у найближчі тижні, тобто до кінця року, як спосіб захистити та сприяти законному бізнесу з Іраном", - сказала Могеріні.

У вересні країни-підписанти угоди з Іраном оголосили про намір створити новий механізм для полегшення платежів за експорт Ірану, включаючи нафту, через вихід США із ядерних домовленостей.

На практиці це означатиме, що країни-члени ЄС створять юридичну особу для полегшення законних фінансових операцій з Іраном, і це дозволить європейським компаніям продовжувати торгувати з Іраном відповідно до законодавства Євросоюзу.

Як відомо, на початку травня Дональд Трамп оголосив про вихід США зі спільної угоди, укладеної 2015 року між Іраном, Сполученими Штатами, Росією, Китаєм, Великою Британією, Францією і Німеччиною. Угода передбачає, зокрема, виконання Тегераном низки кроків щодо обмеження своєї ядерної програми в обмін на скасування санкцій.

Пізніше Вашингтон розширив санкції проти Ірану, вимагаючи від держав-союзників припинити купувати іранську нафту та погрожуючи санкціями щодо компаній, що співпрацюватимуть з Іраном.

Інші країни-підписанти угоди розкритикували рішення Трампа і заявили про намір зберегти чинні домовленості.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.