Європарламент закликав до відставки генсека Єврокомісії

П'ятниця, 14 грудня 2018, 09:34

Європейський парламент прийняв резолюцію із вимогою відставки генерального секретаря Єврокомісії Мартіна Зельмаєра, чиє призначення на початку цього року розкритикували і назвали "переворотом".

Про це повідомляє Euractiv.

Євродепутати підтримали опубліковані у вересні висновки омбудсмена Євросоюзу Емілі О'Рейлі про те, що Єврокомісія не дотрималася процедур при призначенні свого генерального секретаря.

"Зельмаєр має піти у відставку з посади генерального секретаря", - йдеться у резолюції, яка також закликає Комісію "прийняти нову процедуру призначення, що гарантує, що надалі дотримуватимуться найвищих стандартів прозорості, етики та верховенства права".

"Комісія створила штучне нагальне завдання заповнити посаду генерального секретаря, щоб виправдати непублікування повідомлення про вакансію", - йдеться в резолюції.

Євродепутати заявили, що процедура відбору була організована "не для того, щоб безпосередньо виконувати цю роль, а щоб зробити кандидатуру Зельмаєра оперативним двоступеневим призначенням".

Нагадаємо, у Брюсселі на початку року кілька місяців вирували пристрасті щодо призначення Зельмаєра. Багатьох цікавила як несподівана відставка попереднього генсека Єврокомісії 21 лютого, так і надзвичайно швидке, як для бюрократії Брюсселя, призначення Зельмаєра, який тільки того ж дня отримав крісло заступника генсека.

Єврокомісія продовжує наполягати, що призначення відбулося відповідно до усіх правил, і відповіла на 134 запитання комітету, опублікувавши 80-сторінковий документ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.