Суд ЄС остаточно підтвердив вимогу призупинити дію суперечливого судового закону Польщі

Понеділок, 17 грудня 2018, 19:05

Суд ЄС зобов’язав Польщу негайно призупинити дію суперечливих положень закону про Верховний суд, які стосуються віку суддів.

Про це йдеться у наказі Суду ЄС.

На думку суду, представлені Єврокомісією аргументи юридично обгрунтовують застосування тимчасових заходів.

На початку жовтня Європейська комісія в середу направила до суду ЄС у Люксембурзі скаргу на Польщу через ухвалення суперечливого закону про Верховний суд.

На погляд Єврокомісії, положення закону про Верховний суд, що відправляють частину суддів на пенсію, загрожують незалежності судової системи в Польщі.

Новий польський закон про Верховний суд, ухвалений у квітні цього року, зобов’язує суддів Верховного суду виходити на пенсію не у 70, а в 65 років.

Суд ЄС 19 жовтня ухвалив рішення про застосування тимчасових заходів і призупинення дії закону. Зокрема, Суд вимагав повернути відправлених на пенсію суддів.

Рішення від 19 жовтня не було остаточним. У листопаді Польща та Єврокомісія представили свої аргументи у Люксембурзі, і сьогодні Суд ЄС остаточно вирішив, що вимога Єврокомісії щодо тимчасових заходів була виправданою.

У листопаді польський Сейм ухвалив поправки до закону про Верховний суд, які уможливлюють повернення до роботи суддів, яких відправили на пенсію по досягненні 65 років.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.