ЄС: Косово має скасувати нові мита на сербські товари

Середа, 19 грудня 2018, 09:57

У вівторок головний дипломат Європейського союзу закликала Косово скасувати тарифи на товари з Сербії та Боснії і Герцеговини.

Минулого місяця Косово запровадило стовідсоткові мита на імпорт товарів з Сербії на тлі того, як його спроба вступити в Інтерпол зазнала невдачі через інтенсивне лобіювання з боку сербів, повідомляє Associated Press.

Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Федеріка Могеріні заявила, що в інтересах Косово негайно скасувати це рішення. Вона закликала Приштину врегулювати свої претензії шляхом діалогу.

Заклик Федеріки Могеріні пролунав після звинувачень прем'єра Косова на її адресу у неправильних діях на переговорах про нормалізацію відносин з Сербією, що проходять за посередництва ЄС. Рамуш Харадінай сказав, що діалог Приштини і Белграда на чолі з Федерікою Могеріні не дав очікуваних результатів.

Він заявив, що у той час, як Сербія робить серйозні кроки в напрямку інтеграції в ЄС, жителі Косова "залишаються в гетто", не маючи можливості безвізового в'їзду в країни ЄС, попри ствердження Брюсселя, що Приштина виконала всі вимоги.

Запланована на понеділок прес-конференція Федеріки Могеріні і Харадіная в Брюсселі була скасована без пояснення причини. У вівторок Могеріні пояснила, це трапилося тому, що "у нас не було ніяких новин". Вона додала, що Харадінай не підняв питання про її дії на переговорах з нею.

Косовський уряд стверджує, що скасує тарифи на сербські товари тільки після того, як Сербія визнає незалежність Косова.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.