Нова "кримська" резолюція ООН визнає Сенцова, Балуха і Куку політв’язнями

Неділя, 23 грудня 2018, 10:24

Генеральна асамблея ООН 22 грудня ухвалила резолюцію щодо ситуації з правами людини у Криму, у якій поіменно перелічені конкретнi українці, яких незаконно утримує Росія.

За резолюцію "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна" проголосували 65 держав, 27 були проти, повідомило постійне представництво України при ООН у Twitter.

Співаторами документа стали 39 держав, зазначили у представництві.

Резолюції ООН дуже рідко містять імена політв’язнів. Зокрема, відомі два подібних випадки, коли в резолюціях ООН засуджували переслідування конкретних осіб. Йдеться про лідера боротьби з апартеїдом Нельсона Манделу та м’янмарську опозиціонерку Аун Сан Су Чжи. 

Документ засуджує політично вмотивовані переслідування українців та закликає звільнити усіх громадян України, які незаконно утримуються в окупованому Криму та РФ. Резолюція визнає Олега Сенцова, Володимира Балуха та Еміра-Усеїна Куку політичними в’язнями.

Резолюція підтверджує неприпустимість захоплення території Криму силою та зобов’язує РФ повернути окуповані території.

Документ засуджує Росію за примусове переведення населення Криму у російське громадянство та залучення до військових операцій, а також проведення незаконних виборчих кампаній.

В ООН заликали РФ надати доступ до незаконно утримуваних українців на російській теориторії та в окупованому Криму незалежним лікарям з міжнародних медичних організацій.

Резолюція закликає Росію припинити дискримінацію тих, хто не визнає окупацію Криму.

Детальніше про ухвалений документ читайте у статті заступника глави МЗС України Сергія Кислиці "Боротьба за Крим та в’язнів: п’ять основних фактів про нову кримську резолюцію в ООН".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.