Перейменування Македонії: парламент завершив передостанню фазу внесення змін до Конституції

Вівторок, 4 грудня 2018, 11:42

Після триденних дебатів парламент Македонії затвердив текст проектів поправок до Конституції, відповідно до угоди з Грецією про зміну назви.

Про це повідомляє видання Nova Makedonija.

Поправки передбачають зміну назви країни на "Північну Македонію", а також закріплюють  відсутність претензій до суверенітету та території сусідніх держав, передбачають збереження ідентичності македонського народу та обов’язки держави щодо підтримки діаспори.

Опозиція не підтримала поправки, однак для їх затвердження потрібна лише проста більшість депутатів.

Затвердження тексту поправок знаменує завершення другої з трьох фаз внесення змін до Конституції.

Після затвердження конституційних поправок їх автор тобто уряд Македонії має організувати публічне обговорення поправок, за результатами якого у представити парламенту звіт.

Після цього спікер парламенту має у 30-денний термін призначити дату сесії, на якій відбудеться остаточне голосування за внесення змін до Конституції. Для сього потрібні дві третини голосів депутатів парламенту.

"Я вірю, що до кінця січня парламент підтримає договір з Грецією, а разом з ним і протокол про вступ Македонії в НАТО" - заявив прем’єр Македонії Зоран Заєв.

Напередодні генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що НАТО підпише протокол про вступ Македонії до альянсу відразу після завершення процесу зміни назви країни в рамках угоди з Грецією

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.