Урядова криза в Бельгії: ультраправі вийшли з коаліції

Неділя, 9 грудня 2018, 11:25

Прем'єр-міністр Бельгії Шарль Мішель заявив, що його уряд працюватиме як уряд меншості після того, як найбільша партія коаліції, фламандська націоналістична N-VA, оголосила про вихід з неї.

Про це пише Reuters.

Мішель заявив у штаб-квартирі Організації Об'єднаних Націй у вересні, що він поїде до Марракеша, Марокко, 10 грудня, щоб підписати міграційний пакт ООН, але N-VA сказала, що не підтримуватиме уряд у разі підписання документa.

Після того, як парламент проголосував за підтримку угоди, двоє міністрів від N-VA - внутрішніх справ та міграції - покинули уряд. 

Після виходу N-VA з чотирипартійної коаліції бельгійський прем'єр заявив, що "взяв до відома" цей крок.

З огляду на загальні вибори, які відбудуться в травні, багато спостерігачів не очікують серйозних політичних змін до виборів. Ліберал Мішель сказав, що він замінить міністрів нижчими за рангом державними секретарями. В уряді за законом має бути однакова кількість міністерських посад для тих, хто розмовляє французькою та нідерландською.

Міграційний пакт ООН відмовилися підтримати Угорщина, США, Італія, Австрія, Польща, Латвія, Чехія, Хорватія, Болгарія, Словаччина, Ізраїль, Швейцарія, Австралія і Словенія.

34-сторінковий договір викладає загальний підхід до міжнародної міграції і містить 23 завдання, спрямовані на покращення організації потоків біженців та точніше визначення їхніх прав. Країни-учасниці погоджуються, наприклад, обмежувати тиск на країни з багатьма мігрантами та сприяти самозабезпеченню новоприбулих. Критики документа кажуть, що він сприяє нелегальній міграції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.