Норвегія розглядає можливість виключення Huawei з будівництва мережі 5G

Четвер, 10 січня 2019, 11:54

Норвегія розглядає питання про виключення китайської компанії Huawei Technologies з будівництва  для країни нової телекомунікаційної інфраструктури 5G, як це зробила низка інших західних держав.

Про це заявив норвезький міністр юстиції Тор Міккел Вара, пише Reuters.

Норвезький уряд нині обговорює заходи щодо зменшення потенційної вразливості телекомунікаційної галузі перед оновленням.

Державний оператор Telenor, який має 173 мільйони абонентів у восьми країнах Європи та Азії, підписав свій перший великий контракт з Huawei у 2009 році - угоду, яка допомогла прокласти шлях до глобальної експансії китайської компанії.

Telenor і конкурент Telia зараз використовують обладнання 4G від Huawei в Норвегії і тестують обладнання китайської компанії в своїх експериментальних мережах 5G.

"Ми поділяємо ті ж хвилювання, що й Сполучені Штати і Велика Британія, і це шпигунство за приватними і державними суб'єктами у Норвегії", - сказав міністр юстиції.

"Це питання має високий пріоритет, ми хочемо владнати це, перш ніж будувати наступний етап телекомунікаційної мережі".

Відповідаючи на запитання, чи можуть бути вжиті конкретні дії проти Huawei, Вара сказав: "Так, ми розглядаємо кроки, вжиті в інших країнах, зокрема кроки, вжиті в США і Великій Британії".

Низка держав, зокрема США, Австралія, Велика Британія та Японія наклали значні обмеження на Huawei і ZTE через побоювання щодо національної безпеки. Huawei запевняє, що її устаткування безпечне.

У Єврокомісії заявили про те, що європейці повинні остерігатися ризиків, які несе техніка Huawei, адже вона має "чорні двері", які дають доступ до зашифрованих даних. Там переконані, що китайські компанії виробляють чіпи, які можуть бути використані "для отримання наших секретів".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.