Уряд Македонії другий день проводить екстрені переговори щодо угоди з Грецією

П'ятниця, 11 січня 2019, 16:34

Уряд Македонії другий день проводить екстрені переговори, щоб забезпечити необхідну кількість голосів в парламенті для завершення конституційних змін в рамках угоди з Грецією.

 Про це повідомляє The Associated Press.

Переговори між урядом і опозиційними депутатами почалися в четвер і продовжилися в п'ятницю після неодноразових затримок в голосуванні.

Парламент Македонії повинен провести третє і фінальне голосування за угоду з Грецією про зміну назви країни. Для прийняття конституційних змін необхідно дві третини голосів депутатів.

Прем'єр-міністр Зоран Заєв заручився підтримкою як мінімум восьми опозиційних депутатів VMRO DPMNE, підписавши амністію деяким з них за торішній напад на парламент, і виконавши деякі інші їхні вимоги.

Однак інша група з чотирьох опозиційних депутатів від етнічних албанців, чиї голоси також важливі, вимагають виключення з конституції терміну "громадянство Македонії", заявивши, що це необхідно зробити, щоб відобразити багатоетнічний характер країни.

Якщо уряд Заєва погодиться на це, він ризикує втратити підтримку першої групи опозиційних депутатів, які, серед іншого, хочуть отримати тверді гарантії щодо ідентичності Македонії.

Нагадаємо, на початку грудня парламент Македонії завершив передостанню фазу внесення змін до Конституції, відповідно до яких країну перейменують на Північну Македонію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.