В ЄС штрафуватимуть партії за незаконний вплив на результати виборів

Середа, 16 січня 2019, 16:09

В Євросоюзі узгодили пропозицію, яка передбачає покарання європейських політичних партій, які навмисно порушують захист даних, щоб втрутитися у вибори в ЄС.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Європарламенту.

"Нові положення, узгоджені переговірниками Європарламенту та Ради ЄС, спрямовані на захист виборчого процесу від онлайн-кампаній з дезінформації, заснованих на незаконному використанні особистих даних виборців. Деякі нещодавні випадки, такі як скандал з Facebook/Cambridge Analytica, показують, як уразливість систем захисту даних може підірвати демократичні дебати та вільні вибори", - йдеться у повідомленні.

За кілька місяців до європейських виборів учасники переговорів погодилися з проектом закону, який би запроваджував фінансові санкції проти європейських політичних партій або фондів, які навмисно порушують правила захисту даних, щоб впливати на результати європейських виборів.

На практиці це означатиме, що як тільки національний наглядовий орган вирішить, що таке порушення сталося, і коли орган для європейських політичних партій і фондів проінформований про це рішення, останній може ініціювати процедуру перевірки, яка може призвести до накладання фінансового штрафу.

Документ тепер має підтримати Комітет з конституційних питань (29 січня) і Європарламент в цілому (у березні), а також Рада ЄС. Положення буде обов'язковим і безпосередньо застосовується до всіх держав-членів у день його опублікування в Офіційному журналі ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.