Україна вийшла з трьох угод СНД: одна з них суперечила асоціації з ЄС

Середа, 23 січня 2019, 15:35

Український уряд 23 січня припинив дію трьох угод щодо економічної співпраці в межах Співдружності Незалежних Держав (СНД).

Про це повідомили в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України.

Зокрема, уряд припинив дію Угоди про міждержавний обмін економічною інформацією, Угоди про обмін інформацією в галузі зовнішньоекономічної діяльності та Угоди про співробітництво в галузі зовнішньоекономічної діяльності.

Угода про співробітництво в галузі зовнішньоекономічної діяльності передбачала, що країни-учасники СНД будуть спільно координувати свою політику та співпрацювати щодо здійснення зовнішньоекономічної діяльності із третіми країнами та міжнародними організаціями. Угода також визначала необхідність проведення консультацій між країнами СНД щодо встановлення контактів і проведення переговорів про членство в інших міжнародних економічних і фінансових організаціях.

У міністерстві підкреслили, що сьогодні Україна має низку пріоритетних зобов’язань у сфері міжнародної торгівлі як член Світової організації торгівлі, а також в рамках Угоди про асоціацію з ЄС. Низка положень Угоди про співробітництво в галузі зовнішньоекономічної діяльності в рамках СНД суперечить цим зобов’язанням.

"Для подолання цієї суперечності дія зазначеної угоди припинена для України", - зазначили в міністерстві.

Інші дві угоди передбачали налагодження обміну між країнами-учасниками СНД актуальною економічною інформацією та статистичними показниками соціально-економічного становища в країнах, пояснили у міністерстві. Після проведеного аналізу цих угод Мінекономрозвитку та інші зацікавлені органи влади дійшли висновку, що у сучасних реаліях ці угоди вже втратили своє практичне значення та не застосовуються.

Міністерство закордонних справ України має повідомити Виконавчий комітет СНД про припинення дії цих трьох угод для України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.