ЄК подала до суду на Чехію і Словенію за недотримання правил енергоефективності

П'ятниця, 25 січня 2019, 13:59

Єврокомісія звернулася до Суду ЄС зі скаргою на Чехію та Словенію через те, що країни не дотримуються європейської Директиви про енергетичну ефективність будівель.

Про це повідомив прес-центр Єврокомісії.

Відповідно до цієї Директиви, держави-члени повинні встановити і застосувати мінімальні вимоги енергоефективності всіх будівель, забезпечити сертифікацію характеристик енергоефективності будівель і вимагати регулярної перевірки систем опалення та кондиціонування повітря. Крім того, Директива вимагає від держав-членів забезпечити, щоб усі нові будівлі до 2021 року були будівлями з так званим майже нульовим споживанням енергії.

Директива також вимагає від держав-членів гарантувати, що сертифікати енергоефективності відображаються в деяких будинках, які часто відвідуються громадськістю. Це правило повинно стимулювати свідомість громадськості про важливість ефективного енергоспоживання.

Комісія звернула увагу національних органів влади на неправильне встановлення цієї вимоги в 2015 році та надіслала офіційні листи обом державам-членам протягом 2017 та 2018 років.

"Однак на сьогодні законодавство держав-членів з цього питання не було приведено у відповідність з Директивою", - йдеться у заяві.

У разі задоволення позову обом державам загрожують штрафи.

ЄС прагне знизити щорічне споживання первинної енергії в Європі на 20% до 2020 року. На будівлі припадає близько 40% загального споживання енергії в ЄС і більше третини викидів CO2.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.