Прем'єр Чехії звинуватив посла Китаю в брехні у справі Huawei i ZTE

Неділя, 6 січня 2019, 15:31

Прем'єр-міністр Чехії Андрей Бабіш заявив, що китайський посол в країні збрехав про результати їхньої грудневої зустрічі.

Про це пише Ceske Noviny.

Бабіш заперечив повідомлення посольства, у якому йшлося про те, що чеський уряд нібито визнав помилкою попередження з боку Національного управління з питань кібернетичної та інформаційної безпеки щодо загрози, яку несе використання апаратного і програмного забезпечення китайських компаній Huawei і ZTE.

"Китайська сторона відзначає зусилля уряду Чехії щодо виправлення відповідної помилки і сподівається, що чеська сторона вживає ефективних заходів для запобігання повторення подібних інцидентів", - заявило посольство.

Бабіш описав цю заяву як брехню. За його словами, чеська влада не зробила жодної помилки, і питання попередження щодо китайської техніки ще не вирішено.

"Те, що зробив китайський посол, було дуже нестандартним, я такого ніколи раніше не бачив", - сказав прем'єр-міністр. 

Бабіш не сказав, чи буде він вимагати від посла офіційних пояснень, однак зазначив, що в майбутньому з ним буде вести переговори міністр закордонних справ Томаш Петршичек.

Уряд у понеділок обговорить з Управлінням ризик, пов'язаний з китайськими компаніями Huawei і ZTE.

"Я сподіваюся, що завтра (у понеділок) ми дізнаємося відповіді і чеський уряд вирішить, які заходи потрібно вжити", - сказав Бабіш.

У Єврокомісії раніше заявили про те, що європейці повинні остерігатися ризиків, які несе техніка Huawei, адже вона має "чорні двері", що дають доступ до зашифрованих даних.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.