Іран прокоментував "перший крок ЄС" щодо обходу санкцій США

П'ятниця, 1 лютого 2019, 08:55

Тегеран вітає створення Францією, Німеччиною і Великою Британією спеціального спільного механізму для розрахунків з Іраном.

Про це заявив прес-секретар іранського МЗС Бехрам Касимі, пише IRNA.

За його словами, Іран вважає це рішення лише першим кроком ЄС до виконання зобов'язань, озвучених представниками блоку в травні 2018 року після виходу США з ядерної угоди з Тегераном.

Тегеран чекає від Євросоюзу нових і більш рішучих кроків з розвитку зв'язків, зазначив прес-секретар.

"Після виходу США з ядерної угоди з Тегераном ми не стали свідками практичних кроків ЄС в інтересах Ірану", - сказав Касимі.

Напередодні ввечері Велика Британія, Німеччина і Франція оголосили, що створили нову платіжну систему, яка дозволить європейським компаніям торгувати з Іраном, не порушуючи санкцій США.

Як відомо, на початку травня Дональд Трамп оголосив про вихід США зі спільної угоди, укладеної 2015 року між Іраном, Сполученими Штатами, Росією, Китаєм, Великою Британією, Францією і Німеччиною. Угода передбачає, зокрема, виконання Тегераном низки кроків щодо обмеження своєї ядерної програми в обмін на скасування санкцій.

Пізніше Вашингтон розширив санкції проти Ірану, вимагаючи від держав-союзників припинити купувати іранську нафту та погрожуючи санкціями щодо компаній, що співпрацюватимуть з Іраном.

Інші країни-підписанти угоди розкритикували рішення Трампа і заявили про намір зберегти чинні домовленості.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.