Екс-радник Макрона отримав 2,2 млн євро від російських олігархів - розслідування

Вівторок, 12 лютого 2019, 17:22

Колишній радник президента Франції Александр Беналла мав зв'язки з російськими олігархами та отримав від них 2,2 мільйона євро за охоронні послуги.

Про це йдеться в розслідуванні французького видання Mediapart під назвою "Російські мільйони Александра Беналли", повідомляє RFI.

За даними авторів розслідування, в 2018 році за посередництва Беналлі були укладені три контракти на охоронні послуги з російськими олігархами Іскандером Махмудовим і Фархадом Ахмедовим на загальну суму 2,2 млн євро.

Махмудов, власник "Уральської гірничо-металургійної компанії", уклав контракт на охорону своєї нерухомості і членів сім'ї у Франції і Монако. Контракт був підписаний з французькою фірмою Mars, що отримала 28 червня 2018 року від російського олігарха 294 тисяч євро. Власником фірми виявився колишній співробітник жандармерії Венсан Краз. Він відповідав за безпеку в партії президента Еммануеля Макрона "Вперед, Республіка!".

Ім'я Краза вже давно фігурувало у скандальній справі екс-радника президента. Обидва вони опинилися під слідством у справі про застосування сили до учасників демонстрації в Парижі. Беналла звільнили з президентської адміністрації 23 липня. Тоді ж роботу в партії Макрона втратив і Краз.

Перший контракт з Махмудовим був укладений за участю Беналла до його звільнення з адміністрації президента.

Національна фінансова прокуратура Франції почала розслідування щодо контракту Махмудова після публікації Mediapart. Про справу, заведену за статтею про корупцію, стало відомо 8 лютого.

Тепер Mediapart повідомляє про два інших контракти, укладених з російськими олігархами за участю Беналла після його звільнення з Єлисейського палацу. Це другий контракт на охоронні послуги Махмудову, укладений у жовтні на суму 980 тис. євро. І укладений в грудні аналогічний контракт (також 980 тис. євро) з іншим російським олігархом - Фархадом Ахмедовим.

Mediapart також наводить докази того, що частина грошей була особисто отримана Беналла, в тому числі через фірму, зареєстровану в Марокко.

Видання вважає, що "російський слід" у справі Беналла - це не просто фінансовий скандал. Йдеться про державну безпеку.

"Ми маємо справу з людиною, яка перебувала в самому серці адміністрації президента Республіки, була заступником директора кабінету глави держави, і яка виявляється у фінансовій залежності від олігарха, близького до президента Російської Федерації - а це, на хвилиночку, не хто інший, як Владімір Путін - і цього олігарха слідчі багатьох європейських країн підозрюють в зв'язках з російською мафією", - заявив співавтор розслідування Фабріс Арфі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.