США вимагають від ЄС вийти з ядерної угоди з Іраном

Четвер, 14 лютого 2019, 16:22

Віце-президент США Майк Пенс вимагає від союзників з ЄС припинити дію ядерної угоди з Іраном і попередив про подальші санкції США щодо Тегерана.

Про це він сказав під час виступу на конференції в Польщі, повідомляє AFP.

"Настав час, щоб наші європейські партнери вийшли з іранської ядерної угоди і приєдналися до нас, оскільки ми чинимо економічний і дипломатичний тиск, необхідний для того, щоб дати іранському народу, регіону і світу мир, безпеку і свободу, яких вони заслуговують", - сказав Пенс.

Він назвав Іран "найбільшою загрозою миру і безпеці на Близькому Сході" і звинуватив духовний режим в змові з метою "нового Голокосту" з його регіональними амбіціями.

Пенс засудив нову ініціативу Франції, Німеччини та Великої Британії, спрямовану на те, щоб європейський бізнес продовжував працювати в Ірані, незважаючи на відновлені санкції США.

"Це необачний крок, який тільки посилить Іран, послабить ЄС і ще більше збільшить відстань між Європою і Сполученими Штатами", - сказав Пенс.

Конференцію у Варшаві організували США, на ній, зокрема, присутні представники Ізраїлю і високопоставлені арабські лідери, які конфліктують з Іраном.

Іран стверджує, що захід спрямований проти його уряду і назвав зустріч американським антиіранським "цирком", метою якого є "демонізувати" Іран.

Як відомо, на початку травня Дональд Трамп оголосив про вихід США зі спільної угоди, укладеної 2015 року між Іраном, Сполученими Штатами, Росією, Китаєм, Великою Британією, Францією і Німеччиною.

Угода передбачає, зокрема, виконання Тегераном низки кроків щодо обмеження своєї ядерної програми в обмін на скасування санкцій.

Пізніше Вашингтон розширив санкції проти Ірану, вимагаючи від держав-союзників припинити купувати іранську нафту та погрожуючи санкціями щодо компаній, що співпрацюватимуть з Іраном.

Інші країни-підписанти угоди розкритикували рішення Трампа і заявили про намір зберегти чинні домовленості.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.