Bellingcat назвав третього співробітника ГРУ РФ, підозрюваного в отруєнні в Солсбері

фото
Четвер, 14 лютого 2019, 19:06

Дослідницька група Bellingcat повідомила, що справжнє ім'я третього підозрюваного в замаху на Сергія і Юлію Скрипаль у Солсбері - Денис Сергєєв.

Відповідне розслідування розміщено на сайті групи.

"Після чотиримісячного спільного розслідування з нашими партнерами "The Insider" (Росія) і "Respekt" (Чехія) Bellingcat тепер може розкрити справжню особу і походження цього співробітника ГРУ, який працював на міжнародному рівні під вигаданим ім'ям Федотова Сергія В'ячеславовича. Насправді, це Денис В'ячеславович Сергєєв, високопоставлений офіцер ГРУ і випускник Військово-дипломатичної академії Росії", - йдеться в розслідуванні.

 

Згідно з розслідуванням, Сергєєв народився 17 вересня 1973 року в Ушаралі в Казахстані. Така ж дата народження і у вигаданого "Сергія Федотова". Він служив в армії в Новоросійську, а на початку 2000-х вступив в Москві до Військово-дипломатичної академії.

У 2004-2012 роки Сергєєв був акціонером або директором у восьми фірмах, назви яких були схожі на назви існуючих великих компаній, зараз всі ці фірми ліквідовані. Стверджується, що іншими акціонерами цих компаній також були співробітниками ГРУ. Ці фірми могли використовуватися співробітниками розвідки для спрощення процесу отримання віз.

У 2009 році Сергєєв отримав кредит більш ніж на 1 мільйон доларів. В якості місця роботи він при цьому вказав нібито зареєстровану в Ризі компанію з надання консалтингових послуг Loveren Style Ltd, слідів існування якої авторам розслідування знайти не вдалося.

 

У 2010 році Денис Сергєєв отримав новий дійсний паспорт на ім’я "Сергій В'ячеславович Федотов", який був виданий тим же паспортним столом "770001" в Москві, який видавав паспорта Мішкіну, Чепізі та іншим співробітникам ГРУ.

Також встановлено, що під час своєї першої поїздки в Прагу в кінці січня 2014 року він подорожував разом з "Олександром Петровим", співробітником ГРУ Олександром Мішкіним, одним з ключових підозрюваних в отруєннях Скрипаль.

Раніше британське видання The Telegraph повідомило, що "Федотов" прибув до Британії у той же день, що й "солсберійські туристи". Примітно, що "Федотова" немає на записах камер відеоспостереження у Солсбері – цілком імовірно, що він не їздив туди із двом іншими агентами.

"Федотов" мав квиток на той же рейс із Лондона до Москви, що й "Петров" і "Боширов". Проте з невідомих причин він скасував реєстрацію на рейс.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.