Європа має збільшити витрати на $100 млрд, щоб виконати зобов'язання НАТО

П'ятниця, 15 лютого 2019, 16:29

Європа повинна збільшити витрати на оборону більше ніж на 100 мільярдів доларів, щоб виконати обіцянку НАТО про витрати в розмірі 2% ВВП.

Про це свідчить звіт Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS), повідомляє AFP.

Союзники по НАТО взяли на себе зобов'язання довести свої оборонні витрати до 2% ВВП до 2024 року, але вже зараз очевидно, що багато хто з них не зможуть цього зробити, через що їх регулярно критикує президент США Дональд Трамп.

Дані IISS показали, що 27 європейських країн НАТО в 2018 році не вистачило 102 мільярди доларів, щоб досягти поставленої мети.

"Європейським членам НАТО в сукупності довелося б збільшити свої витрати на 38 відсотків, щоб досягти мети в 2% в 2018 році", - наголошується в звіті.

Згідно зі звітом IISS, військові витрати США набагато більші, ніж у решти альянсу - в 2018 році Вашингтон витратив на оборону майже $650 мільярдів у порівнянні з приблизно $250 мільярдами на всіх європейських членів НАТО разом узятих.

НАТО очікує, що сім європейських країн досягнуть показника в 2% при підрахунку остаточних показників за 2018 рік - у порівнянні з трьома роком раніше.

Однак деяким союзникам, таким як Німеччина, з її величезною економікою важко швидко збільшити процентну частку по відношенню до свого значного ВВП. Аналітики кажуть, що для досягнення мети в 2% Берліну буде потрібно значно збільшити свої витрати на оборону в період між 2017 і 2024 роками.

У доповіді наголошується, що тільки збільшення витрат США з 2017 по 2018 рік - близько 45 мільярдів доларів - практично дорівнює всьому оборонному бюджету Німеччини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.