Сенат Франції: "російські контракти" екс-радника поставили під загрозу безпеку Макрона

Середа, 20 лютого 2019, 19:22

Комісія Сенату Франції з розслідування справи колишнього радника президента Франції з безпеки Александра Беналли у середу представила свої висновки, у яких мова йде про "серйозні порушення".

Представляючи доповідь, глава сенатської комісії Філіп Ба зробив висновок про те, що "безпека президента була поставлена ​​під загрозу" діями його охоронця Беналли і в цілому системою організації роботи в Єлисейському палаці, пише RFI із посиланням на AFP.

Філіп Ба також повідомив, що члени комісії направили лист голові Сенату Жерару Ларшеру з вимогою звернутися в прокуратуру з приводу "неправдивих свідчень", які, ймовірно, дали сенаторам два головних фігурантів цієї справи - Александр Беналла і його колега Венсан Краз. Напередодні обидва були поміщені під попередній арешт.

Сенатори підозрюють, що Беналла і Краз обманювали їх в питаннях, що стосуються так званих "російських контрактів". За даними видання Mediapart, ці люди стали бенефіціарами угод на надання охоронних послуг для російських олігархів Іскандера Махмудова і Фархада Ахмедова на загальну суму 2,2 млн євро.

"Немає сумнівів у тому, що непрямі відносини між російським олігархом і близьким помічником президента, який безпосередньо бере участь у забезпеченні безпеки президента ... можуть поставити під загрозу безпеку глави держави і, що ще важливіше, інтереси нації", - цитує звіт Reuters.

На думку сенаторів, порушення сталися через те, що "недосвідченому співробітнику" були надані "надмірні повноваження".

Офіційний представник уряду Франції Бенжамен Гриво заявив, що в сенаторських висновках "багато неправди".

Так звана "Справа Беналли" набула розголосу в липні 2018 роки після публікації в газеті Le Monde розслідування про те, що президентський радник проявив насильство стосовно маніфестантів на мітингу в Парижі. З'ясувалося також, що Беналла, який не мав права брати участь в наведенні порядку на мітингу, незаконно використовував знаки відмінності поліції.

Пізніше історія стала обростати новими скандальними подробицями: зокрема, з'явилися відомості про те, що Беналла користувався дипломатичними паспортами - вже після того, як став фігурантом кримінальних справ і був звільнений з Єлисейського палацу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.