Польська опозиція заявила, що не підтримає угоду про морський кордон з Данією

карта
Четвер, 21 лютого 2019, 18:40

Польська "Громадянська платформа" не підтримає угоду між Польщею і Данією про морські кордони в Балтійському морі, яка визначає межі морських економічних зон.

Про це пише TVP.info.

Переговори щодо закріплення меж морських економічних зон між країнами почалися ще 40 років тому. 19 листопада 2018 року в Брюсселі очільники МЗС Польщі і Данії Яцек Чапутович та Андерс Самуельсен підписалу угоду, за якою 20% нинішньої так званої сірої зони (715 тис. з 3,6 тис. кв. км) в Балтійському морі відійшли б Польщі.

 

Після цього обидві країни ще мають затвердити документ на національному рівні. 

Депутат від "Громадянської платформи" Норберт Обрицький сказав, що його фракція не підтримає угоду, адже не отримала відповіді, "заради чого Польща зрікається частини району і отримає лише 20%". 

"Якщо це пов'язано з газопроводом Baltic Pipe (з Норвегії до Польщі і Данії, який планують ввести в дію восени 2022 року - Ред.), то це приклад невдалих переговорів", - сказав він.

Заступник міністра закордонних справ Пьотр Вавжик наголосив, що, враховуючи міжнародне право, а також судову практику вирішення подібних питань, Польщі вдалося домовитися про найкращі умови. Він зазначив, що під час переговорів з Данією враховувалися лише міжнародне право і інтереси республіки, а Baltic Pipe не був частиною цих переговорів.

"В інтересах Німеччини і "Північного потоку", що такі закони не вступлять в силу" - заявив представник владної PiS Домінік Тарчинський. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.