У Швейцарії судять колишнього офіцера за участь у війні проти ІДІЛ

Четвер, 21 лютого 2019, 19:21

У Швейцарії висунули звинувачення колишньому офіцеру швейцарської армії, який у Сирії воював проти бойовиків Ісламської держави.

Як повідомляє BBC, Йогана Косара звинуватили у приєднанні до іноземної армії, що підриває нейтралітет і безпеку Швейцарії.

Косар народився в Швейцарії і є громадянином цієї країни. Його дідусь і бабуся мають сирійські походження, а сім'я Косар є членом сирійської християнської громади.

37-річний Йоган спочатку їздив до Сирії працювати незалежним журналістом. Але, за його словами, коли він побачив, що ісламісти просуваються в християнських общинах, відчув, що повинен захистити їх.

Косар допоміг заснувати Сирійську військову раду, вербував до неї членів та ділився з новобранцями військовими навичками, які вивчив у швейцарській армії – у тому числі навчав володіти зброєю та створювати контрольно-пропускні пункти. У розпал боїв він командував понад 500 людьми.

 
Косар в Сирії, 2015 рік

Після повернення до Швейцарії Косара заарештували. Приєднання до іноземної армії без явного дозволу уряду заборонено військовим кримінальним кодексом Швейцарії.

Як відзначає BBC, у цього закону є вагомі історичні причини. Століттями молоді швейцарці покидали свою у минулому бідну країну, щоб воювати за кордоном. Швейцарські найманці були завербовані Наполеоном, Іспанією, Нідерландами і навіть англійцями. Але щойно Швейцарія зарекомендувала себе як нейтральна країна, її уряд вирішив заборонити цю практику.

Сьогодні єдиними легальними швейцарськими військами за кордоном є швейцарська папська гвардія в Римі.

Сам Косар заявляє, що він заслуговує на медаль, а не на суд, тому що він "бореться з тероризмом" і захищає християнські меншини в Сирії від вірної смерті.

Косару загрожує до трьох років ув’язнення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.