Майбутній посол Польщі в Україні: ми привчили Київ, що йому дозволено більше

П'ятниця, 22 лютого 2019, 14:56

Заступник глави МЗС Польщі Бартош Ціхоцький заявив, що в Україні неправильно трактують зміни у Польщі і що Варшава сама привчила Київ не зважати на польські інтереси.

Про це він заявив в інтерв’ю агентству PAP, текст якого наводить видання Dzieje.

Напередодні комісія Сейму Польщі з питань закордонних справ затвердила кандидатуру Ціхоцького на пост посла в Україні.

"Ми привчили Київ, що не згадуємо про власні інтереси – інтереси польської меншини в Україні, поляків, які походять з давніх Кресів чи хоча б інтереси своїх підприємців, що Україні дозволено більше, бо вона є молодою державою під постійною загрозою", - зазначив Ціхоцький.

Тому, за його словами, звинувачення у тому, що керівна партія Польщі "Право і справедливість" зіпсувала стосунки з Україною, є неправильними.

"Мені здається, що українська громадська думка помилково відчитує зміни у Польщі. В Україні трактують правління "Громадянської платформи" як щось постійне, в той час як "ПіС" оцінюють як тимчасову аномалію", - сказав дипломат.

Водночас, за його словами, в Києві недооцінють глибини причин, через які багато європейських суспільств звертаються до традиційних цінностей.

"У цій ситуації зрозуміло, чому цього тижня Дональда Туска демонстративно вітали у Києві та Львові. Його лекція в Львівському університеті дає українській стороні примирення, засноване на чарівній реальності та фальшивій симетрії взаємних кривд", - вважає Ціхоцький.

Також дипломат вважає проблемою українсько-польських відносин "рішучу асиметрію взаємного зацікавлення".

"Хоча у Польщі не проходить тижня без того, щоб та чи інша пов'язана з Україною тема виходила на перші шпальти газет чи сюжети телеканалів, інтерес до Польщі у центральних українських ЗМІ незначний. Навряд чи хтось там сперечається про форму відносин з Варшавою. Це знімає з українських політиків тягар ухвалення суперечливих рішень", - заявив заступник глави МЗС Польщі.

Як повідомлялося, Бартош Ціхоцький вважає, що Польща повинна запросити президента Росії Владіміра Путіна на відзначення 80-річчя початку Другої світової війни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.