У Раді Європи просять Україну забезпечити виборчі права переселенців

Четвер, 28 лютого 2019, 19:49

Українська влада повинна повною мірою забезпечити право внутрішньо переміщених осіб з непідконтрольних районів Донбасу та окупованого Криму взяти участь у виборах.

Про це на конференції у Києві заявив доповідач Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Йос Вінен, повідомляє прес-служба Конгресу.

"Конгрес закликає вжити необхідних законодавчих заходів, зокрема з урахуванням наступних місцевих виборів у 2020 році, з метою зробити участь ВПО у виборчому процесі реальністю", - йдеться у повідомленні.

В рамках першого конкретного кроку парламент України повинен прийняти проект Закону № 6240, щоб "усунути існуючі бар'єри для повної участі ВПО у виборах відповідно до міжнародних стандартів".

"Довгоочікуване прийняття цього законопроекту спростило б процедури реєстрації виборців і дозволило б всім громадянам України зареєструватися для голосування за місцем їх фактичного проживання", - сказав нідерландський доповідач Вінен.

Окрім закону, існує також потреба у покращенні освіченості виборців та інформації для ВПО, забезпеченні якісних списків виборців та забезпеченні підготовки виборчих органів, зазначив Вінен.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.