У Бундестазі запропонували варіант порятунку ракетного договору

Неділя, 3 лютого 2019, 12:28

Депутати Бундестагу з Християнсько-демократичного союзу та Соціал-демократичної партії пропонують Росії перемістити її спірні крилаті ракети на схід, а США - надати доступ інспекторам з РФ до баз в Європі.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Колишній офіцер генштабу Бундесверу Родеріх Кізеветтер з ХДС та заступник голови фракції СДПН із зовнішніх та оборонних питань Рольф Мютценіх звертаються до Росії з пропозицією розмістити спірні ракети 9М729 на сході країни так, щоб вони не могли після запуску досягнути Європи. При цьому переміщення ракет має бути верифікованим, зазначили депутати, слова яких наводить видання Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung у неділю, 3 лютого.

США ж натомість повинні надати російським фахівцям доступ до систем запуску ракет, що розташовані на території Румунії та в майбутньому будуть також розміщені в Польщі. На думку Кізеветтера та Мютценіха, це може сприяти виникненню основи довіри для проведення нових переговорів щодо роззброєння.

Напередодні у Берліні Росію закликали відмовитися від ракети SSC-8 заради порятунку Договору про ліквідацію ракет середньої та меншої дальності (ДРСМД), за яким сторони мали ліквідувати, зокрема, ракети наземного базування середньої дальності, тобто від 500 до 5000 кілометрів.

У суботу, 2 лютого, Сполучені Штати припинили свої зобов'язання за Договором про РСМД і почали процес виходу з нього. Якщо Росія не повернеться до виконання умов угоди, процес виходу завершиться через 6 місяців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.