Стало відомо, які фракції голосували за зміну Конституції щодо НАТО та ЄС

Четвер, 7 лютого 2019, 12:18

За внесення до Конституції змін, які закріплюють стратегічний курс України на вступ до ЄС та НАТО, практично в повному складі проголосували 6 із 8 депутатських фракцій та груп у поточному скликанні Верховної ради.

Про це свідчать дані поіменного голосування, опубліковані на сайті ВР.

Зокрема, одноголосно підтримали ці зміни обидві фракції урядової коаліції – "Блок Петра Порошенка" та "Народний Фронт". З БПП не проголосувало 2 депутати, відсутні на засіданні (Каплін та Чекіта), з НФ – один (Унгурян). Початково повідомлялося, що від БПП свій голос не дав також депутат Тарас Юрик, але відразу після голосування він подав до президії заяву про те, що його картка "не спрацювала".

З опозиційних фракцій ці зміни підтримали Самопоміч, Радикальна партія та Батьківщина (у кожній з них по одному депутату були відсутні на засіданні і не голосували – Підлісецький, Шухевич та Дубіль). Також свої голоси дала переважна більшість депутатів від "Волі народу" - з 19 депутатів проголосувала 16, три відсутні на засіданні.

Лише 5 голосів дала група "Відродження". Та визначальними для успішного голосування стали 39 голосів позафракційних (всього у ВР 61 позафракційний депутат). Як відомо, внесення змін до Конституції підтримало 335 нардепів при необхідному мінімумі у 300 голосів.

Жодного голосу за зміну Конституції не дав Опозиційний блок.

Варто зауважити, що низка депутатів, які проголосували "за", під час обговорення у залі критикували зміни через те, що вони, на їхню думку, не встановлюють достатнього запобіжника для розвороту зовнішньополітичного курсу держави.

Про суть внесених змін читайте детальніше: "Шкоди не буде, користь можлива: що насправді змінять "євроатлантичні норми" у Конституції"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.