Рішення щодо "скіфського золота" суд Амстердама може приймати до півроку

Понеділок, 11 березня 2019, 14:23

Апеляційний суд Амстердама може прийняти рішення щодо повернення Україні скіфського золота у період від 2 до 6 місяців.

Про це журналістам у Амстердамі повідомив заступник міністра юстиції України Сергій Петухов, повідомляє кореспондент "Укрінформу".

"Розгляд справи в апеляції має тривати сьогодні цілий день, а далі ми чекатимемо на рішення апеляційного суду, яке може бути прийнято в проміжок декількох місяців, від 2 до 6, залежно від того, наскільки суд надасть пріоритет цій справі", - сказав високопосадовець.

За його словами, у разі програшу в Апеляційному суді Амстердама наступним етапом для підконтрольних Росії кримських музеїв може стати касація.

"Сторона, яка програє, а ми впевнені, це будуть так звані кримські музеї, має право подати касацію у Верховний суд Нідерландів, який є остаточною інстанцією. Весь процес може тривати до року включно з винесенням рішення", - зазначив Петухов.

Він також сподівається, що апеляційний суд у Нідерландах прийме рішення на користь України.

"Ми впевнені, що в першій інстанції суд дійшов правильного висновку, очікуємо на підтвердження в апеляційній інстанції і так само не бачимо причин, чому касаційна інстанція мала б зайняти іншу позицію", - наголосив заступник міністра.

У понеділок Апеляційний суд Амстердама почав розглядати апеляцію на рішення про повернення Україні скіфського золота, що експонувалося 5 років тому в музеї Алларда Пірсона в столицi Нiдерландiв.

В лютому 2014 року колекція так званого скіфського золота була вивезена в Амстердам для участі у виставці "Крим: золото і таємниці Чорного моря". Серед 500 експонатів виставки – артефакти зі скіфського золота, церемоніальний шолом, коштовне каміння і мечі стародавніх греків і скіфів.

Після анексії Криму Росією перед музеєм Алларда Пірсона постало питання: повернути експонати музеям, звідки їх взяли, чи повернути їх державі Україна. В результаті справу передали до суду.

14 грудня 2016 року суд Амстердама вирішив повернути Україні скіфське золото.

У січні 2017 року кримські музеї почали процес оскарження рішення суду Амстердама. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.