Італія: суперечка про новий Шовковий шлях Китаю - "буря в склянці"

Вівторок, 12 березня 2019, 13:20

Стурбованість США і ЄС з приводу можливого приєднання Італії до китайської ініціативи "Один пояс, один шлях" (BRI)  - це "буря в склянці води".

Про це заявив міністр економіки Італії Джованні Тріа, пише ANSA.

Тріа підкреслив, що переговори Італії з Китаєм стосувалися лише можливого меморандуму про взаєморозуміння, "а не угоди". Меморандум не мінятиме правил ЄС, підкреслив він.

Представник групи радників з національної безпеки Білого дому, Гарретт Маркіз, у суботу назвав китайську ініціативу "проектом марнославства", від якого Італія повинна відмовитися. ЄС заявив, що Італія повинна координувати свої кроки з блоком.

Президент Китаю Сі Цзіньпін має відвідати Рим 22 березня - тоді, найімовірніше, переговори завершаться. Йдеться, зокрема, про китайські інвестиції в порт в Тріесте, який італійська влада розглядає як ворота BRI в Європу.

"Один пояс, один шлях" – глобальна ініціатива уряду Китаю щодо торговельно-економічної, культурної та науково-технологічної співпраці. В рамках ініціативи розбудовується найбільш масштабний транспортно-логістичний проект ХХІ століття, який поєднає Китай та країни Західної Європи.

Ініціатива, яку підтримав президент Сі, має на меті пов'язати Китай морським і сухопутним шляхом з південно-східною і центральною Азією, Близьким Сходом, Європою і Африкою через інфраструктурну мережу на лінії старого Шовкового шляху.

Крім активізації торгівлі та інвестицій, Сі має на меті посилити обмін у таких галузях, як наука, технологія, культура та освіта.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.