Не стратегічний партнер: Європарламент схвалив резолюцію про майбутні відносини ЄС з РФ

Оновлено о 15:35
Вівторок, 12 березня 2019, 14:20

Європарламент у вівторок підтримав резолюцію про майбутні відносини ЄС з Росією.

Про це йдеться у повідомленні на сайті ЄП.

У документі сказано, що ЄС повинен бути готовим до подальших санкцій проти Росії; Росія повинна відновити територіальну цілісність України; глобальні виклики повинні вирішуватися шляхом вибіркового співробітництва між ЄС та Росією.

Європарламентарі відзначають, що з 2015 року виникли нові напруженості між ЄС та Росією, зокрема втручання Росії в Сирію, втручання в такі країни, як Лівія і Центральноафриканська Республіка, і безперервні агресивні дії в Україні. Вони також висвітлюють підтримку Росією антиєвропейських партій і ультраправих рухів, і що вона постійно втручається у політичні вибори і порушує права людини у своїй державі.

Зважаючи на ці порушення міжнародного права, члени Європарламенту підкреслюють, що ЄС має бути готовим прийняти подальші санкції проти Росії, особливо ті, що спрямовані на окремих осіб. Санкції повинні бути пропорційними загрозам Росії, додають вони. У грудні минулого року ЄС продовжив економічні санкції до 31 липня 2019 року.

Також члени Європарламенту закликають, щоб ЄС переглянув діючу Угоду про партнерство і співробітництво (УПС) і обмежив співпрацю з Росією в сферах спільного інтересу, таких як боротьба з тероризмом і зміною клімату.

Більш тісні відносини були б можливими лише тоді, коли Росія повністю виконає Мінські угоди для припинення війни на сході України і почне поважати міжнародне право, йдеться у тексті.

Євродепутати засуджують російські кампанії з дезінформації та кібератаки, спрямовані на підвищення напруженості в ЄС та його країнах-членах. Вони глибоко стурбовані тим, що відповідь ЄС на пропаганду і дезінформацію є недостатньою, і її вплив ще більше зміцніти, зокрема, до майбутніх європейських виборів у травні 2019 року. 

Парламент рішуче засуджує порушення Росією повітряного простору держав ЄС, надто в регіоні Балтійського моря, де територіальні води і повітряний простір неодноразово порушувалися.

Євродепутати також підтверджують свою стурбованість тим, що проект "Північний потік-2" може посилити залежність ЄС від поставок російського газу та загрожувати внутрішньому ринку ЄС.

Також провалилася поправка до резолюції, підтримана "Зеленими", соціал-демократами та Альянсом лібералів і демократів для Європи, яка закликала до відновлення роботи Комітету парламентської співпраці ЄС-Росія, припиненої з моменту анексії Криму, повідомив у своєму Twitter брюссельський корреспондент "Радіо Свобода" Рікард Джозвяк.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.