Розвідка Естонії: якщо з Лукашенком щось трапиться, РФ може напасти на Білорусь, а потім на Балтію

Вівторок, 12 березня 2019, 14:58

Єдина серйозна загроза регіональній безпеці, існуванню і суверенітету Естонії та інших держав регіону Балтійського моря йде від Росії.

Про це заявив Департамент зовнішньої розвідки Естонії в опублікованому 12 березня звіті "Естонія в середовищі міжнародної безпеки-2019", пише ERR.

Відомство зазначає, що ця загроза пов'язана не тільки з асиметричними, прихованими або політичними діями, але і з потенційною воєнною небезпекою. Департамент протягом останнього десятиліття моніторив і аналізував всі військові навчання російських збройних сил і зробив висновок, що російська армія постійно тренується вести масштабну війну з НАТО.

Другий висновок департаменту полягає в тому, що, за оцінкою російської армії, військовий конфлікт з НАТО почнеться з "кольорової революції" в країні, що межує з РФ, насамперед в Білорусі. Російські ЗМІ минулого року почали транслювати повідомлення про те, що Кремль вивчає можливості скинути Лукашенка на майбутніх парламентських і президентських виборах 2020 року, нагадують розвідники.

"Якщо станеться щось несподіване з президентом Александром Лукашенком або його режимом, то, за нашою оцінкою, є велика небезпека того, що Росія швидко вдасться до військового втручання, щоб не допустити перетворення Білорусі в прозахідну демократичну державу", - сказано в звіті.

За оцінкою Департаменту зовнішньої розвідки, саме країни Балтії є тією частиною НАТО, на яку Росії в умовах потенційної кризи найпростіше напасти, щоб змінити в сприятливому для себе напрямку військовий баланс сил в регіоні Балтійського моря.

"Таким чином, Естонія повинна бути готова до військового нападу Росії і в тому випадку, якщо конфлікт зародиться в іншому місці. Розпалюючи ворожнечу між місцевими національними групами в країнах Балтії, Росія намагається зберегти для себе привід для втручання", - наголошується в звіті.

Департамент зазначає, що потенційну загрозу безпеці становить і російське цивільне судноплавство, вказуючи на незвичні дії російських цивільних суден, які намагаються заходити в зони, де інші країни проводять навчання, або в закриті для судноплавства з військових міркувань зони.

"Частішають спроби увійти без дозволу в територіальні води інших країн під приводом пошуку укриття від шторму або ремонту. Така поведінка чітко відрізняється від інших звичайних цивільних суден", - кажуть автори звіту.

Всі судна, які ходять під російським прапором і належать держустановам або підприємствам, перебувають на обліку як мобілізаційний резерв, на навчаннях відпрацьовується їхнє переоснащення під допоміжні судна для ВМФ, а члени суднових команд досі в обов'язковому порядку проходять курс бойової підготовки.

З приводу України в доповіді наголошується, що Москва продовжує спроби повернути Україну в свою сферу впливу або, як мінімум, ускладнити подальше зближення Києва з Європейським союзом і НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.