Посла Польщі викликали до МЗС Білорусі

Четвер, 14 березня 2019, 13:30

Посол Польщі в Мінську Артур Міхальський прибув 13 березня до МЗС Білорусі, куди його викликали для "надання пояснень" у зв’язку з заявою Інституту національної пам’яті Польщі у справі Ромуальда Райса "Бурого".

Про це пише "Польське радіо".

Попри те, що Райса вважають відповідальним за спалення білоруських сіл та їхніх мешканців на Підляшші, ІНП Польщі назвало "помилковими" звинувачення на його адресу, зокрема, у скоєнні геноциду.

МЗС Білорусі заявило, що очікує від Польщі "публічного офіційного коментаря щодо того, чи оцінка (ІНП Польщі) дій "Бурого" є офіційною точкою зору, і як це стосується кроків, спрямованих на розвиток діалогу, зокрема історичного, що відбувається між обома країнами останнім часом".

"Злочинець, котрий особисто віддавав накази та брав участь у вбивствах мирних жителів білоруських сіл на Підляшші, не може бути виправданий ані в очах білорусів, ані в історичній пам’яті інших раціонально мислячих людей. Польські учені зібрали достатню кількість доказів його злочинів. На підставі фактів, а не теоретичних міркувань, у 2005 році їх оцінило слідство комісії ІНП", - сказав речник МЗС Білорусі Анатоль Глаз.

У понеділок, 11 березня, Інститут національної пам'яті Польщі заявив, що, беручи до уваги нові дослідження, капітан Ромуальд Райс "Бурий" і його загін не здійснив геноциду. ІНП заявив, що результати нових досліджень ставлять під сумнів інформацію, поміщену в кінцевих висновках слідства в справі солдата польського підпілля.

ІНП нагадав, що, за попередньою версією, діяльність солдатів підпілля була спрямована проти певних сільських жителів, здебільшого білоруської національності і православного віросповідання. Діяльність "Бурого" була тоді окреслена як така, що "належить до злочину геноциду, який належить до категорії злочинів проти людства".

Тепер Інститут національної пам'яті стверджує, що потрібно рішуче відкинути тезу про релігійно-національні мотиви діяльності солдатів "Бурого".

За словами польської установи, вбивства жінок і дітей "Бурим" і його солдатами "не була навмисно запланованою". Акція, пишуть вчені, "має політичний характер і була пов'язана з активною підтримкою місцевими жителями комуністичного режиму".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.