Рада Європи просить Україну якнайшвидше вирішити проблему старих боргів

Четвер, 14 березня 2019, 19:14

У Комітеті міністрів Ради Європи закликали Україну вирішити проблему компенсацій українцям у справі "Бурмич та інші", яка об’єднує понад 12 тисяч скаржників, що стикнулися з невиконанням рішень в Україні.

Відповідне рішення було ухвалене на засіданні, яке тривало з 12 по 14 березня.

У рішенні підкреслюється, що проблема компенсацій за невиконання рішень національних судів є серйозною небезпекою для поваги верховенства права та має бути повністю вирішена. У комітеті підкреслили, що проблема потребує уваги на найвищому політичному рівні.

У комітеті висловили жаль з приводу того, що так і не був прийнятий законопроект, який встановлює початковий механізм виконання судових рішень щодо давніх боргів.

Водночас у РЄ підкреслили, що цей законопроект не вносить істотного внеску в довгострокове вирішення проблеми і наполегливо закликали владу розробити комплексний законодавчий пакет паралельно з прийняттям інших практичних заходів, що забезпечують автоматичне виконання судових рішень.

Комітет також закликав українську владу невідкладно завершити свою роботу з підрахунку загальної суми заборгованості, яка витікає з невиконаних рішень.  

Як відомо, у 2017 році   ЄСПЛ ухвалив рішення про припинення розгляду всіх скарг у справі "Бурмич та інші" та дав Україні два роки, аби держава розробила механізм виконання старих рішень, винесених проти держави національними судами.

У Комітеті міністрів РЄ зі стурбованістю нагадали, що до закінчення граничного терміну, встановленого Європейським судом (12 жовтня 2019 року) для виконання рішення "Бурмича та інших" залишилося всього кілька місяців.

Якщо ближчим часом Україна не погасить борги, то невдовзі може зіткнутися зі штрафами.

Нагадаємо, на розгляді в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) станом на кінець 2018 року перебувало понад 7200 скарг, відповідачем у яких зазначена Україна.

Детальніше читайте у інтерв’ю: "Залишаємо земельний мораторій? Тоді будуть мільярди компенсацій через Страсбург усім охочим".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.