У Польщі хочуть позбавити імунітету сімох суддів і прокурорів комуністичної доби

Вівторок, 19 березня 2019, 15:06

Міністр юстиції і генеральний прокурор Польщі Збігнєв Зьобро повідомив про підготовку подання на позбавлення імунітету сімох суддів і прокурорів, які  працювали в часи Польської народної республіки.

Про це повідомляє Gazeta.pl.

За словами Зьобро, метою такого кроку є майбутнє притягнення до відповідальності тих суддів і прокурорів, які були причетні до переслідування борців за демократію в комуністичні часи.

"Ми хочемо, щоб люди, які чинили неправильно, за нашою оцінкою, злочинно, відповіли за свою поведінку", - сказав глава мін'юсту Польщі.

Подання про позбавлення суддів і прокурорів імунітету підготоване з допомогою Інституту національної пам'яті.

У Польщі визнали неконституційною "українську" поправку до закону про ІНП

Зьобро зазначив, що серед осіб, щодо яких прокуратура IPN вимагає позбавлення імунітету, є два судді, які до останнього часу працювали у Верховному суді, а один, який зараз перебуває на пенсії, виносив ухвали майже до кінця минулого року.

Збігнев Зіобро додав, що досі у Польщі позбавляли імунітету лише одного суддю, який виносив політичні вироки в комуністичний період.

Нагадаємо, в минулому році польський уряд схвалив проект закону про позбавлення генеральського звання, зокрема, представників найвищої влади комуністичної Польської Народної Республіки – генералів Войцеха Ярузельського та Чеслава Кіщака.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.