Розмінування на Донбасі на межі зриву через Верховну раду - посол Британії

Середа, 20 березня 2019, 14:00

Велика Британія закликає Верховну раду невідкладно ухвалити поправки в новий закон про розмінування, дозволивши пряме донорське фінансування організацій, які виконують протимінну діяльність.

Про це у своєму блозі на сайті "Української правди" написала посол Великої Британії в Україні Джудіт Гоф.

За її словами, всі міжнародні зусилля з гуманітарного розмінування в Україні "під загрозою зриву, якщо Верховна Рада оперативно не прийме невеликі поправки в новий закон про розмінування".

"Наприкінці минулого року міжнародне співтовариство привітало ухвалення цього закону, але також висловило стурбованість з приводу того, що закон виключає можливість прямого донорського фінансування наших виконавців. Зокрема, це означає, що тепер наші гроші повинні йти прямо в держбюджет, і ми втратимо контроль та нагляд над тим, як витрачаються кошти британських платників податків. Ми завжди чітко заявляли, що це для нас "червона лінія", адже як донори ми просто не можемо перераховувати гроші напряму до держбюджету в будь-якій країні, де ми працюємо", - пояснила Гоф.

В останні місяці посли головних країн-донорів зверталися до народних депутатів з проханням прийняти зміну, яка, "допоможе врятувати життя українців", зазначила вона.

Рада Європи просить Україну якнайшвидше вирішити проблему старих боргів

"Але поки наші зусилля марні. Сполучене Королівство готове підтримати розвиток головних гуманітарних організацій з розмінування, відповідно до цього закону, але тільки за умови прямого донорського фінансування операторів протимінної діяльності. Спроби прийняти поправки вже вкотре провалюються без чіткого пояснення. Тож можна тільки робити припущення, чому..." - пише дипломат.

"Річ у тому, що якщо нам не вдасться переконати внести правки в цей закон протягом наступних тижнів, донори будуть змушені прийняти жорсткі рішення. Я зіткнуся з необхідністю припинити нашу гуманітарну роботу, мета якої – рятувати людські життя. Чимало українців втратять роботу, а це переважно люди з громад, які живуть в умовах постійної небезпеки від нездетонованих мін і боєприпасів. Але якщо поправку буде прийнято, нам не доведеться цього робити", - додала Гоф.

США закликали Раду продовжити дію закону про особливий статус Донбасу

Починаючи з 2014 року шотландська організація "Halo Trust" зафіксувала понад 1,9 тис. нещасних випадків, пов'язаних із мінами та іншими вибухонебезпечними рештками війни. В "Halo Trust" зараз працює понад 360 українців. Із 2016 року розмінувальники "Halo Trust" очистили від мін і боєприпасів землі загальною площею 2,5 млн метрів квадратних.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: