Британія створює Brexit-бункер на випадок виходу з ЄС без угоди

П'ятниця, 22 березня 2019, 12:38

Велика Британія створює спеціальний штаб, щоб координувати розгортання військ на випадок виходу з Євросоюзу без угоди.

Про це повідомляє Politico.

Центр військових операцій, що базується в Міністерстві оборони, координуватиме розгортання будь-яких військ, необхідних для надання допомоги після Brexit.

Міністр оборони Гевін Вільямсон заявив у грудні, що 3500 військових будуть перебувати в режимі очікування для надання допомоги урядовим відомствам, які зіткнуться з "непередбаченими  обставинами".

Операції будуть координуватися з секретного бункера в Уайтхоллі (будівлі уряду), а речник Міноборони заявив, що відомство "готове підтримати більш широке державне планування для будь-якого сценарію".

Brexit: британським депутатам радять не ходити по одному через можливі напади

"Ми взяли на себе зобов'язання тримати у готовності 3500 військовослужбовців на випадок надзвичайних ситуацій. Ми будемо розглядати будь-які запити інших урядових відомств, якщо вони вважають, що обороні можливості можуть сприяти їхньому плануванню на випадок сценарію без угоди", - сказав він.

Підготовка британського Міністерства оборони до сценарію без угоди відома під кодовою назвою "Операція Редфолд". Урядові плани на випадок "жорсткого Brexit отримали кодову назву "Yellowhammer".

Будь-які прохання про надання військової допомоги будуть розглядатися Міноборони за методикою надання військової допомоги цивільним органам влади та вимагатимуть схваленням міністрами.

Нагадаємо, ЄС погодився перенести вихід Британії на 22 травня, якщо британський парламент наступного тижня проголосує за угоду про Brexit.

Якщо ж Палата громад не зможе проголосувати або втретє відхилить угоду, Британія отримає час до 12 квітня, щоби обрати, як вона діятиме далі.

Детальніше про наявні варіанти читайте у статті "Відкладений жорсткий Brexit: як і коли Британія виходитиме зі складу ЄС".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.