Грецію роздратувала пропозиція Ердогана зробити з Софійського собору мечеть

Вівторок, 26 березня 2019, 08:58

Грецький уряд виступив проти пропозиції президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана перетворити собор Святої Софії в Стамбулі на мечеть.

Пропозиція Ердогана викликала гнів у Греції, оскільки собор, побудований в VI столітті, був центральним для Грецької православної церкви протягом 916 років, повідомляє Associated Press.

Собор став мечеттю після османського завоювання Константинополя в 1453 році і був нею до 1935 року. Нині собор є музеєм, який щорічно приваблює мільйони туристів.

Греція засудила націоналістичні заяви Ердогана

"Це не тільки великий храм християнського світу - найбільший протягом багатьох століть - він також належить людству. Він був визнаний ЮНЕСКО як частина нашої глобальної культурної спадщини", - прокоментував заяву Ердогана міністр закордонних справ Греції Йоргос Катругалос.

"Таким чином, будь-яке питання про його статус - це не просто образа почуттів християн, це образа міжнародної спільноти і міжнародного права", - додав дипломат.

Туреччина попередила туристів: арештуємо за критику Ердогана

Нагадаємо, президент Ердоган заявив, що Софійський собор  може знову стати мечеттю. За його словами, статус музею з Софійського собору зняти дуже легко.

"Це не щось неможливе, це можна зробити легко. Ми могли б навіть назвати її мечеттю Ая-Софія замість музею, і її можна було б відвідати зовсім безкоштовно", - сказав Ердоган.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.