Австрійський журналіст подав до суду через заборону в’їзду, його захищає Портнов

Оновлено
Середа, 27 березня 2019, 10:20

Австрійський журналіст Крістіан Вершютц, якому СБУ на рік заборонила в’їзд в Україну, звернувся до суду з позовом визнати рішення незаконним, його інтереси захищає команда екс-заступника глави адміністрації президента України часів Януковича Андрія Портнова.

Про це Вершютц повідомив на своїй сторінці у Facebook.

Згідно з повідомленням, юристи журналіста звернулися до Окружного адміністративного суду Києва з позовом про визнання протиправним рішення СБУ про заборону його в'їзду на територію України.

Раніше Портнов повідомляв, що Вершютца в українських та міжнародних судах захищатиме його команда. 

Захист Вершютца стверджує, що це рішення СБУ "пов'язане з невдоволенням з боку української влади його репортажами".

"Офіційно СБУ інкримінує журналісту відвідування окупованих територій, незважаючи на наявність у нього прямих дозволів СБУ про роботу на непідконтрольних Україні територіях. У публічному судовому процесі ми доведемо, що Крістіан Вершютц не порушував українських законів і постраждав саме у зв'язку з журналістською діяльністю", - стверджують захисники журналіста.

Австрія звинуватила Україну в порушенні Угоди про асоціацію через недопуск журналіста

Вони також зазначили, що відкриті до вирішення цього питання на дипломатичному рівні і в разі позитивного результату позов буде відкликано.

Крістіан Вершютц - шеф українського бюро австрійського телеканалу ORF. У МЗС Австрії засудили заборону на в'їзд для журналіста як "неприпустиму цензуру в Європі".

У МЗС України наголосили, що заборона не пов’язана із цензурою, а є наслідком зневажливого ставлення журналіста до українського законодавства.

Новина оновлена, додано інформацію про команду Андрія Портнова.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.