Латвійського негромадянина посадили на 5 років за участь у війні проти України

Четвер, 28 березня 2019, 17:10

Мешканця Даугавпілса, негромадянина Артема Скрипника засудили до п'яти років позбавлення волі за участь у збройному конфлікті на сході України, де він навчав бойовиків.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на LSM.lv.

У поширеній прокуратурою заяві без згадки імені зазначено, що Ризький окружний суд визнав одну особу винною в активній участі в збройному конфлікті за межами території Латвії і засудив її до позбавлення волі на п'ять років з пробаційним наглядом на два роки.

Цим вироком окружний суд скасував виправдовувальний вирок, винесений Скрипнику 4 серпня 2017 року судом Відземського передмістя Риги.

Поліція безпеки почала п'ять кримінальних процесів проти дев'яти осіб за участь у конфлікті в Україні. Затримати вдалося одного - Скрипника. Йому висунули звинувачення, але суд першої інстанції його виправдав.

Президент Латвії вніс закон про автоматичне громадянство для дітей негромадян

Проте прокуратура передала матеріали кримінальної справи суду другої інстанції. Скрипнику інкримінували спробу приєднатися до злочинної організації, що діяла на окупованих територіях України.

Прокуратура вказує, що той, з метою активної участі в складі озброєної групи в військових операціях на сході України, шукав у мережі контакти і листувався з декількома особами, які пов'язані з участю у війні на Донбасі.

Угорцю, що воював за бойовиків "ДНР", вдалося уникнути в’язниці

Щоб реалізувати свій задум і приєднатися до злочинного угруповання, що воює на сході України, Скрипник у вересні 2017 року перетнув латвійсько-російський кордон. Свої злочинні наміри він не реалізував до кінця з не залежних від нього причин: у вересні 2017-го його затримали російські прикордонники.

Як відомо, негромадянами у країнах Балтії є колишні громадяни СРСР, які так і не отримали громадянства Латвії чи Естонії. Негромадяни здебільшого є російськомовними.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.