День Brexit настав, але Британія поки що не покидає ЄС

П'ятниця, 29 березня 2019, 09:44

П'ятниця, 29 березня - це той день, коли, згідно з графіком, встановленим ще два роки тому, Британія мала вийти з ЄС, проте через невдачі прем'єрки Терези Мей змусити парламент підтримати її угоду про Brexit у п'ятницю виходу не відбудеться.

Про це повідомляє "Європейська правда".

29 березня 2019 року мало стати знаковим моментом в історії країни, деякі партії готувалися святкувати те, що вони називали "днем незалежності" Великої Британії.

Британський парламент відхилив вісім альтернативних сценаріїв Brexit

У п'ятницю прихильники Brexit планують відзначити цей знаковий день демонстраціями біля парламенту на знак протесту, що Brexit не відбувся вчасно, пише CNN.

Як підтвердили в уряді, у п'ятницю депутати голосуватимуть лише за договір з ЄС про вихід, який, зокрема, стосується прав громадян і суперечливого ірландського "бекстопу". Схвалення договору на цьому тижні вимагають в ЄС. 

Але політична декларація, що стосується майбутніх відносин Британії з ЄС, не буде поставлена на голосування. Мей обіцяла піти у відставку, якщо парламент проголосує за договір з ЄС про вихід.

Лідер Палати громад Андреа Лідсом сказала, що голосування має "вирішальне значення", якщо Велика Британія хоче відкласти Brexit до 22 травня.

Мей пообіцяла піти у відставку, якщо Brexit станеться за її сценарієм

Лідери ЄС погодилися продовжити Brexit до 22 травня, за умови, що Палата громад схвалить угоду про вихід.

Якщо документ не буде затверджений, лідери ЄС погодилися на продовження до 12 квітня, вимагаючи від Лондона "визначити подальший напрямок до цієї дати".

Залежно від того, що відбудеться сьогодні в Палаті громад, стане зрозуміло, чи є можливість того, що затримка може розтягнутися до року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.