Звинувачений у шпигунстві дипломат РФ тихо покинув Швецію

фото
П'ятниця, 29 березня 2019, 11:00

Російський дипломат покинув Швецію після арешту комп'ютерного фахівця, якого він нібито обробляв як шпигуна і з яким зустрівся в Стокгольмі три тижні тому, щоб здійснити акт шпигунства.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AP.

Шведську владу спантеличила затримка Москвою рішення повернути дипломата назад до Росії після того, як його побачили на зустрічі зі шведським комп'ютерним фахівцем у нічному клубі, де й відбувся арешт.

У розвідувальному звіті Європейської служби дипломат ідентифікований як Євгеній Умеренко, фахівець в області технологічного шпигунства. У звіті сказано, що раніше він виконував подібну шпигунську роль, коли був дипломатом у Німеччині. 

 
Євгеній Умеренко
AP

Анна Лундблад, прес-секретар шведського Міністерства закордонних справ, підтвердила в четвер, що Умеренко покинув країну, але сказала: "Ми не будемо обговорювати це питання більш детально".

Після арешту комп'ютерного фахівця за підозрою в шпигунстві Швеція викликала посла Росії. Шведського фахівця з комп'ютерного моделювання та біофізики заарештувала 26 лютого служба безпеки Швеції SAPO, яка сказала, що російський спецслужбовець завербував шведа після того, як працював задля цього "протягом тривалого часу". Злочинна діяльність тривала, принаймні, з 2017 року. 

РФ застосовує проти Швеції доктрину сірої зони - звіт контррозвідки

У звіті європейської розвідки комп'ютерний спеціаліст ідентифікований як Крістіан Дмитрієвський, натуралізований шведський громадянин, який раніше мав російський паспорт. Дмитрієвський одружений на шведці і живе в Гетеборзі, другому за величиною місті Швеції, де розташовані кілька відомих наукових установ.

У документі шведського суду зазначається, що Дмитрієвський має судимість за насильство в сім'ї.

Дмитрієвський - засновник компанії під назвою Computer Simulation AB. Підозрюваний відкинув звинувачення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.