РФ вимагає додаткових гарантій ЄС для продовження "Турецького потоку" через Болгарію

Вівторок, 5 березня 2019, 07:50

Рішення про продовження газопроводу "Турецький потік" через Болгарію може бути прийнято тільки при отриманні твердих гарантій того, що Євросоюз не буде перешкоджати постачанню газу за цим маршрутом.

Про це заявив прем'єр-міністр РФ Дмитрій Медведєв в інтерв'ю болгарській газеті "Труд" напередодні свого візиту в Софію.

"Нова гілка не повинна повторити сумну долю "Південного потоку". Тому рішення про продовження "Турецького потоку" через болгарську територію залежить від того, чи вдасться Софії отримати тверді гарантії, що ЄС не буде чинити перешкоди планам поставок газу новим газопроводом", - сказав Медведєв.

За словами Медведєва, "варіант продовження другої гілки" Турецького потоку "на Болгарію, Сербію і Угорщину зараз опрацьовується". "Але остаточне рішення залежить не тільки від нас. Вибір між різними варіантами продовження "Турецького потоку" багато в чому буде визначатися готовністю газотранспортної інфраструктури. Що, в свою чергу, залежить від зацікавленості і конкретних дій урядів відповідних країн", - сказав голова російського уряду.

Медведєв у зв'язку з цим зазначив, що бачить рух Болгарії в цьому напрямку - прийняття "Булгартрансгаз" остаточного інвестиційного рішення про реалізацію проекту розвитку і розширення газотранспортної системи, а також успішне завершення збору заявок на бронювання майбутніх газотранспортних потужностей. "Дорога для початку будівельних робіт відкрита. Але для такого великого і дорогого проекту, як газопровід, необхідні додаткові гарантії", - каже керівник російського кабміну.

Перший заступник глави апарату кабміну РФ Сергєй Приходько зазначив, що питання отримання гарантій від ЄС при розгляді варіанту прокладання другої нитки "Турецького потоку" з виходом на газорозподільний центр в австрійському Баумгартені стосується не тільки Болгарії. "При остаточному затвердженні маршруту поставок російського газу буде, звичайно ж, враховуватися позиція Єврокомісії. Вважаємо, що зацікавлені в російському газі країни - члени ЄС повинні отримати від Євросоюзу тверді гарантії, що плани зі спорудження другої нитки" Турецького потоку "не будуть порушені політично мотивованим рішенням Брюсселя", - сказав Приходько.

Перша нитка "Турецького потоку" призначена для постачання турецького ринку, друга - для країн Південної та Південно-Східної Європи, серед потенційних ринків "Газпром" розглядає Грецію, Італію, Болгарію, Сербію і Угорщину. Проект на 1,4 млрд євро може посилити залежність ЄС від газу та підірвати українську безпеку, побоюються дипломати ЄС і США. 

Нині Болгарія майже повністю залежить від постачання російського газу, який транспортується через українську газотранспортну систему. Передбачається, що після 2019 року Болгарія буде отримувати російський газ через газопровід "Турецький потік", який прокладають по дну Чорного моря.

Після 2020 року Болгарія планує задовільняти до 30% своєї потреби у природному газі з азербайджанського родовища "Шах-Деніз ІІ" транзитом через територію Греції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.