Коаліційні переговори в Естонії: влада захищає безплатний громадський транспорт

Вівторок, 5 березня 2019, 09:52

Прем'єр-міністр Естонії Юрі Ратас заявив, що його Центристська партія повинна шляхом компромісів потрапити в нову парламентську коаліцію після виборів, що відбулися 3 березня.

Про це пише ERR.

Право сформувати уряд отримує партія, яка має найбільшу кількість голосів. Реформісти отримують 34 мандати (+4 порівняно з 2015 роком), центристи - 26 (-1), консерватори - 19 (+12), "Вітчизна" - 12 (-2) і соціал-демократи - 10 (-5).

"На зустрічі з реформістами я заявив, що Центристська партія стоїть за те, щоб в ході податкової реформи скорочувалася нерівність у зарплатах. Для нас важливо підняття пенсій і розвиток солідарної системи охорони здоров'я. Ми хочемо, щоб у людей була можливість пересуватися у себе вдома, і сьогодні в 11 повітах вже працює безкоштовний громадський транспорт. Все це ми не згодні втрачати", - розповів Ратас.

Кая Каллас, кандидатка в прем'єр-міністри від Партії реформ, заявила, що політсила не буде скасовувати рішення минулого уряду, хоча раніше зазначала розбіжність з центристами в трьох питаннях: податки, громадянство і освітa естонською мовою. Делегація Партії реформ з Каллас на чолі в понеділок зустрілася для попередніх консультацій з представниками "Вітчизни", Центристської партії і Соціал-демократичної партії.

Каллас заявила, що реформісти і представники інших партій відзначили спільність позицій і потенційні точки дотику. За її словами, у значній частині різних сфер партії однаковим чином уявляють майбутнє Естонії.

"Я б не стала зараз вдаватися в подробиці, а вважала б за краще поговорити, які взагалі є варіанти. Зрозуміло, що у кожної партії є свої важливі речі, які вони пообіцяли напередодні виборів або те, що вони вже колись зробили. Зрозуміло й те, що всі, хто увійде в коаліцію, повинні отримати щось, що можна показати свому виборцю", - розповіла Каллас.

Каллас не стала чітко відповідати на питання, чи скасувала б Партія реформ безкоштовний повітовий громадський транспорт: "Ми дуже критично ставилися до цього, але це, безумовно, не є принциповим питанням".

При цьому Каллас підкреслила, що Партія реформ не відмовиться від обіцянки однакової податкової системи: "Ми вважаємо правильним, щоб ці 500 євро звільнення від прибуткового податку поширювалися на всіх, ми отримали мандат на таку податкову систему, наші виборці дали їй свою оцінку, і ми не можемо від відступити від своїх обіцянок ".

За словами Каллас, нова коаліція не анулює приєднання до міграційного договору ООН, як того вимагає "Вітчизна". 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.