Партія Ердогана втратила Анкару, в Стамбулі результат визначать кілька тисяч голосів

Понеділок, 1 квітня 2019, 11:20

Партія президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана перемогла на місцевих виборів в країні, проте втратила владу у ключових містах та столиці Анкарі.

Про це повідомляє "Європейська правда", посилаючись на результати підрахунку 99,01% голосів, які наводить CNN Turk.

Партія справедливості та розвитку (AKP) Ердогана спільно з союзницькою націоналістичною MHP в цілому по країні отримала підтримку понад половини виборців (51,5%).  Кандидати від партії Ердогана отримали посади мерів у Бурсі, Газіантепі, Трабзоні та Самсуні.

Ердоган звинуватив США і західні країни в "атаках" на ліру на тлі нового падіння

Проте найбільша опозиційна партія CHP, яка об’єдналась з GOOD Party, збільшила своє представництво на місцях та кількість мерів. Спільно у них – 37,5%. CHP отримала мерів у Анталії, Адані та Ізмірі, третьому найбільшому місті Туреччини, та головне – у столиці Анкарі.

У турецькій столиці, де впродовж 25 років керували представники влади, переміг опозиційний кандидат Мансур Явас (50.9%). Його конкурент, провладний кандидат, за результатом підрахованих 99,8% голосів програв у майже 125 тисяч голосів і отримав підтримку 47% виборців.

В Туреччині проходять місцеві вибори, партія Ердогана - під ризиком

Найбільш напруженою виборча гонка є у Стамбулі, де розгорнулося суперництво між провладним кандидатом екс-прем’єром Біналі Йилдиримом з АКР та Екремом Імамоглу з СНР. 

Обидва кандидати там вже заявили про свою перемогу. Голова ЦВК Туреччини Саді Гювен заявив, що опозиційний кандидат випереджає провладного на 27 тисяч 889 голосів. Імамоглу підтримали 4 159 650 виборців, а Йилдирима – 4 131 761.

На запитання, чи може вважатись, що ситуація у Стамбулі стала ясною, глава комісії відповів: "Я не знаю, тому що ще триває процес апеляції".

Ердоган вже оголосив про перемогу своєї політсили на цих виборах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.