ЄС сподівається на вільний, чесний і прозорий другий тур виборів в Україні

Понеділок, 1 квітня 2019, 19:44

Європейський союз розраховує на проведення вільних і чесних виборів президента України у другому турі голосування 21 квітня.

Про це йдеться у заяві речника ЄС з нагоди проведення першого туру виборів президента України, яка є у розпорядженні "європейської правди".

"Європейський союз сподівається на вільний, чесний і прозорий другий тур виборів 21 квітня, який відбудеться відповідно до міжнародних стандартів. Важливо, щоб усі сторони дотримувалися демократичних принципів, поважаючи волю українського народу, і уникали неналежного напруження" - йдеться у заяві.

В ЄС наголосили на непохитності його підтримки незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

У ЄС також вказали на попередні висновки місії зі спостереження за виборами від Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ), за якими вибори президента України у першому турі були конкурентними, виборці мали широкий вибір серед кандидатів, явка була високою, а фундаментальні свободи загалом поважалися.

ЄС очікує на звіт БДІПЛ ОБСЄ щодо виборів в Україні

Водночас були відзначені деякі недоліки, зокрема зловживання державними ресурсами та купівля голосів. Крім того, зазначається, що висвітлення виборчої кампанії у ЗМІ часто було упередженим, і не вистачало справжніх політичних дебатів між учасниками виборчих перегонів.

Нагадаємо, у заяві голови делегації Європарламенту із спостереження за виборами Даріуша Росаті йдеться, що перший тур президентських виборів в Україні був конкурентним, а голосування проходило в складному контексті, зокрема, через ситуацію в Криму та в східних регіонах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.