Британський парламент голосуватиме щодо чотирьох сценаріїв Brexit

Понеділок, 1 квітня 2019, 20:06

Парламент Британії у понеділок ввечері проведе індикативні голосування щодо чотирьох сценаріїв Brexit.

Спікер Плати громад Джон Беркоу обрав чотири варіанти з восьми представлених, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Sky News.

Перший обраний Беркоу сценарій передбачає "м’який" вихід з ЄС з угодою, яка передбачає збереження членства в Митному союзі.

Другий, "норвезький", варіант передбачає членство Британії в Європейській асоціації вільної торгівлі і в Європейській економічній зоні. В разі реалізації цього сценарію Британія залишиться учасником єдиного ринку і збережеться свобода пересування.

Третій сценарій передбачає винесення будь-якої угоди з ЄС на референдум.

Юнкер: терпіння ЄС щодо Brexit вичерпується

Четвертий сценарій передбачає наділення парламенту додатковими правами, які дозволять йому зобов'язати уряд просити у ЄС продовження терміну Brexit в тому випадку, якщо угоду не буде узгоджено за два дні до Brexit. Якщо ЄС не пристане на це, парламент має голосувати або за скасування Brexit, або за вихід з ЄС без угоди.

Минулого тижня британські депутати втретє провалили угоду Терези Мей з ЄС, і ймовірність "жорсткого" виходу Британії значно зросла.

Є ймовірність, що прем'єр зможе повернути документ до Палати громад в четвертий раз цього тижня, щоб спробувати уникнути такого сценарію.

Лідери ЄС раніше погодилися продовжити Brexit до 22 травня, за умови, що Палата громад схвалить угоду про вихід. Тепер Британія має час до 12 квітня, що затвердити угоду або представити альтернативу їй.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.