ЄС: Якщо Британія не проведе вибори до ЄП і не схвалить угоду, жорсткий Brexit настане 31 травня

Четвер, 11 квітня 2019, 10:43

Лідери ЄС вирішили, що якщо Британія не схвалить угоду до 22 травня і відмовиться від участі у виборах в Європарламент, її членство у блоці припиниться 31 травня.

Про це йдеться у висновках саміту ЄС, повідомляє "Європейська правда".

Лідери наголосили, що оскільки Британії надали відтермінування Brexit до 31 жовтня, то протягом цього періоду вона лишається повноправним членом ЄС з усіма відповідними правами і обов'язками.

"Якщо Сполучене Королівство лишається державою-членом в дні 23-26 травня, і якщо угоду про вихід не ратифікують до 22 травня, то воно зобов'язане провести вибори до Європарламенту у відповідності до законодавства ЄС. Якщо ці вибори не відбудуться у Сполученому Королівстві, рішення про відтермінування припинить дію 31 травня" - йдеться у висновках саміту.

Варто зазначити, що в такому разі на Британію чекає вихід за найгіршим сценарієм - жорсткий Brexit. 

ЄС погодився відкласти Brexit до 31 жовтня

Також лідери ЄС закликали Британію утриматися від кроків, які шкодитимуть цілям блоку, коли та буде брати участь як держава-член у процесі прийняття рішень.

Як повідомлялося, Велика Британія почала готуватися до проведення виборів до Європейського парламенту на тлі перспективи довгої відстрочки для Brexit.

Нагадаємо, лідери ЄС на позачерговому саміті 10 квітня погодилися надати Британії "гнучке" відтермінування її виходу з блоку до 31 жовтня 2019 року.

Прем’єрка Британії Тереза Мей заявила, що багатьох може розчарувати більш тривале відтермінування Brexit, але шанс виходу з ЄС до виборів у Європарламент лишається.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.