Британія обіцяла Еквадору не видавати Ассанжа країні зі смертною карою

Четвер, 11 квітня 2019, 14:18

Британія надала Еквадору гарантії, що не екстрадує засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа до країни, де діє смертна кара.

Про це заявив президент Еквадору Ленін Морено, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

"Відповідно до нашої твердої прихильності до прав людини і міжнародного права, я просив Британію гарантувати, що пан Ассанж не буде виданий країні, де він може зазнати катувань або смертної кари", - сказав Морено.

"Британський уряд підтвердив це в письмовій формі, відповідно до власних правил", - додав він.

Нагадаємо, 11 квітня засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа арештували  в посольстві Еквадору в Лондоні після того, як еквадорський суд скасував рішення про надання йому притулку.

Ассанж переховувався у посольстві від кримінального переслідування з 2012 року. 

Він втік з-під застави у 2012 році, щоб уникнути екстрадиції до Швеції через звинувачення у зґвалтуванні, яке він заперечував. Пізніше органи юстиції Швеції припинили справу стосовно Ассанжа, проте засновник WikiLeaks попросив про притулок в Еквадору, адже побоюється видачі владі США, де йому загрожує довічне позбавлення волі за публікацію секретних документів в матеріалах WikiLeaks.

Ассанж отримав широку увагу громадськості за публікацію у WikiLeaks секретних матеріалів про участь США у війнах в Афганістані та Іраку. Джуліан Ассанж відправив Al Jazeera, The Guardian, Der Spiegel і The New York Times близько 100 тис. секретних документів про хід війни в Афганістані. Частина документів стосується розстрілу мирних жителів. Після публікації деяких документів вибухнув міжнародний скандал. Ассанж також заявляв, що в його розпорядженні знаходиться ще близько 15 тис. секретних документів Пентагону.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.